1 Eylül 2020 Salı

Makale Raporu/İncelemesi Nasıl Yazılır?

 - Makalenin önce Özet kısmı okunur, burada makalenin ne hakkında olduğu yazar. 

- Makalenin özet kısmında ve varsa anahtar kelimelerinde bilmediğiniz terim/kavram varsa önce bir onun ne olduğuna bakılır. Çünkü özette varsa makalede epey karşınıza çıkacak demektir.

- Makalenin daha uzun bir özeti ve konunun nereye bağlanacağı ise Sonuç kısmında yazar. Sonuç kısmını okuyarak makalede asıl odaklanmanız gereken mevzuyu anlamak kolaylaşır.

- Makale normal biçimde okunmaya başlanır. Ayrı her paragraf ya da sayfa için (varsa alt başlıklar için de olabilir) birkaç cümlelik bir özet kendi cümlelerimizle bir yere not alınır. 

Özellikle uzun makalelerde (10+ sayfa) sakın önce komple makaleyi okuyup sonra yazmaya başlamayın. Okuduğunuzu unutacağınız için çok zaman kaybedersiniz. 

- Genelde paragraflarda ilk cümleler asıl meseleyi açıklarken sonraki cümleler bu kavram/konuyu daha iyi anlatmak adına örnekler içerebilir. Bu örneklerden faydalanabilirsiniz fakat özeti bu örneklere odaklanmış halde yazmamalısınız. Asıl konuya odaklanmak gerekir. (Misal “Bilimin Gelişmesi” konulu bir makalede Soğuk Savaş döneminin Nasa’nın kurulması ve uzay çalışmalarına etkisinin anlatıldığı koca 2 sayfanın özeti “Savaş dönemindeki rekabet, teknolojinin gelişmesinde etkili olmuştur.” şeklinde özetlenebilir. Uzun uzaya Nasa’yı anlatmaya gerek yok. Makale konusu Nasa tarihiyse o ayrı tabii.)

- Makale bu şekilde okunup özetlendikten sonra WORD programı açılır. Ödevler genelde
Times New Roman fontuyla, 12 Punto, iki yana yaslı, 1.5 satır aralığıyla yazılır. Genelde özetler için kapak istenmez, ama hocanıza sorun. Başlık aynı formatta ortalanmış ve kalın (bold) yazılır.

- İlk paragrafta/2-3 cümleyle makalenin neyle ilgili olduğu yazılır. Sonra zaten önceden yazdığınız cümleler, DÜZGÜN CÜMLE YAPISI KURULARAK, imlaya dikkat edilerek yazılır. 
- Hocanız sizden sadece özet istediyse işiniz bu kadar. Hocanız size “Tartışın” dediyse, yazdığınız paragraflara uygun günümüzden örnekler, kendi gözleminiz ya da düşünceniz yazılır. Ama akademik dilde “Bence böyle.” dili kullanılmaz. Bir örnek verelim:

ABD’nin artık dünya gücü olduğuna inanmıyor olabilirsiniz mesela. “Bana göre artık ABD dünya gücü değildir, dağıldı adamlar korona olayında.” yerine “Korona günlerinde ABD’nin yaşadığı zorlanma göz önünde bulundurulursa, artık ABD’nin dünya gücü olmadığı söylenebilir.” yazmalısınız. ;) 

Topu başkasına atıyor gibi yapacaksınız yani. Söylenebilir, düşünülebilir, söylemek mümkündür... Böyle bitecek cümleler. Akademik çakallık.

Adınızı Soyadınızı ve Numaranızı sayfanın “üst bilgi” kısmına yazmanız genelde daha mantıklıdır. En alta yazan da var. Dosyayı da Ad_Soyad_Numara_Ödevin adı/konusu şeklinde kaydederseniz hocanız onca ödev arasındaki sizinkini daha kolay bulur.

Kaynak: http://edafosakademik.blogspot.com/2020/04/makaledenkitaptan-nasl-rapor-odev-yazlr.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder