1 Eylül 2020 Salı

Afrika O Kadar Da Küçük Değil !

Dünya genelinde Avrupa merkezli tarih anlayışının bir sonucu olarak genel kabul gören "Mercator Prejeksiyon Yöntemi" ile Avrupa kıtasının Afrika kıtasından daha büyük gösterildiğini biliyor muydunuz? Harita prejeksiyonlari ile kavrayislarimizi çok özel bir biçimde çarpitiyorlar. Coğrafi olarak küçük olan Avrupa kıtası tarihi anlatımın odak noktası haline getirilerek olduğundan daha büyük gösteriliyor. Geleneksel hikayeye göre tarih  "Doğu"da  başlamıştır: Mezopotamya ve Mısır'da;  daha sonra meşale sırasıyla Grek ve Roma'ya ve son olarak da Orta Çağ ve modern hayatın inkişaf ettiği Kuzeybatı Avrupa Hristiyanlarına teslim edilmiştir. Orta Çağ boyunca esas itibariyle batıya ait olan bilim meşalesini Batı teslim almaya ve daha ileriye taşımaya hazır olana değin, İslam'ın onu geçici süre süreyle tutmasına izin verilmiştir.

                          Merkatör İzdüşümü / Mercator Projeksiyonu

Grönland ile Afrika’yı büyüklük olarak karşılaştırın. Hemen hemen aynılar değil mi?

 

                                            İşte Gerçeğe Yakın Dünya! Peter Projeksiyonu.



Etnik bir ayrımın iz düşümünü her alanda olduğu gibi haritacılık alanında da görebiliyoruz. Avrupa merkezli anlayişın gücü, kendisinde resmetmesinin argümanlar ı bunlar. Avrupa ve son 70 yıldaki Anglosakson ( ABD) ırkın kendisini bir devmiş gibi gösterme politikasını anlamanın gündemi yorumlamada ve anlamada ne kadar önemli olduğunu anlamamız gerekiyor. Libya, Suriye, Kıbrıs ve Ayasofya meselelerine bu açıdan tekrar bakmamız gerekiyor. 24 Temmuz tarihi, kılıçla irad edilen hutbenin ne anlama geldiğini bir de bu açıdan bilmemiz gerekiyor. Neden tam bağımsız Türkiye naraları  atılıyor  duymamız gerekiyor.

Bu nokta Avrupa tendonlu yaklaşımların, kara kıta üzerinden beyaz ırkın üstünlüğüne dayalı Antropolojik yaklaşımı bugün hala kendini özelikle kıta dışında iliklerine kadar hissedilmekte. Evrensel değerleri sadece kendi aralarındaki ilişkilerde hissettiren Batı zihniyeti bugün bizim geleceğimize yön vereceği iddia edilen bir idol durumuna sokulmuş vaziyette. Tarihin seyrini seyretmekten başka bir şey yapmayan yerli zevatımızda maalesef tarihimize mahsus sembollere anti patik bir duruş göstermekte.

 

               İbrahim Kaya

  26 Temmuz 2020 / Sarot / Mudurnu

 

 Ek Bilgi:

 

BÜYÜK PROPAGANDA

Peki Merkatör Projeksiyonu kimin işine yarıyor? Ya da bu yalanı kabul etmek kimin işine geliyor? İşte size örnekler:

Kanada: Merkatör projeksiyonuna göre Kanada, ABD'nin Kuzeyinde devasa bir ülke gibi duruyor. Ama gerçek boyutlarında dünyanın kuzeyine sıkışmış bir ülke görünümünde.

ABD: Merkatör Projeksiyonunda Kuzey Amerika Güney Amerika ile hemen hemen aynu hatta daha büyük bir kıta konumunda. Ancak gerçekte Güney Amerika, Kuzey Amerika'dan gözle görülür bir şekilde daha büyük. ABD'de bu ölçeklendirme içinde Güney Amerika'nın karşısında daha küçük görünüyor.

İngiltere: Merkatör Projeksiyonu, İngiltere'yi Dünya'ya hakim bir noktaya konumlandırır. Gerçek dünya haritasında ise İngiltere kuzeydenizinde bir ada gibi görünmekte.

Avrupa: Dünyanın küresel gücü ABD değil mi? Merkatör Projeksiyonu'na göre dünya ABD merkezli gibi olması gerekmez mi? Ama bir zamanlar dünyanın küresel gücü Avrupa ülkeleriydi. Merkatör Projeksiyonuna bakarsanız, Avrupa ülkeleri dünyanın merkezinde durur. Gerçek Dünya haritasında ise merkezde Kuzey Afrika ila Orta Afrika civarında bir bölge duruyor.

Rusya: Topraklarının büyük çoğunluğunu Sibirya'nın karlar altındaki arazilerinin oluşturduğu Rusya, Merkatör Projeksiyonunda korkunç boyutlarda büyük görünüyor. Ama Gerçek dünya haritasında Asya'nın kuzeyinde bir çizgiden ibaret.

NE YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR?

Peki Merkatör Projeksiyonuyla ne yapılmaya çalışılıyor? aslında bu haritanın ekmeğini yiyen ülkelere baktığımız zaman ne yapılmaya çalışıldığı son derece açık. Ama bir de "Markatörzede" ülkelere bakalım. Yalanlarla dolu bir haritadan kimler zararlı çıkıyor?

Afrika Ülkeleri: Hemen hemen bütün Afrika ülkeleri gerçekte olduğundan çok daha küçük bir şekilde Merkatör Projeksiyonunda gösteriliyor, çünkü zaten Afrika kıtası bütünüyle küçültülmüş!

Çin: Çin Merkatör haritasında bile zaten büyük bir ülke gözükürken, gerçek dünya haritasında aslında ne kadar büyük olduğunu daha rahat bir şekilde görebiliyoruz. Bu noktada Rusya'nın Çin ile arasındaki boyut dengesinde inanılmaz farklılıklar otraya çıkıyor.

Arap Yarım Adası: Dünyaya dayatılan haritada Arap Yarım Adası olarak bilinen alanın ne kadar küçük olduğu gözlerden kaçmıyor. Gerçek dünya haritasında ise Arap Yarım Adasının büyüklüğü ortaya çıkıyor.

Meksika: Aynı şekilde Merkatör Projeksiyonu Meksika'yı olduğundan daha küçük gösterme eğiliminde. Gerçek Dünya haritasına göre ise Meksika oldukça büyük bir alan kaplıyor.

İran ve Hindistan:  İran ve Hindistan da gerçek dünya haritasında, dayatılmaya çalışılan haritaya oranla daha büyük bir alanı kaplıyor.

Güney Amerika: Güney Amerika kıta halinde, Kuzey Amerika'dan daha büyük bir alanı kapladığı halde, Merkatör Projeksiyonuyla yapılan haritalarda abartılmış bir Grönland adasıyla birlikte Kuzey Amerika, Güney Amerika'dan daha büyük gözükmekte.

    Kaynaklar:

  • Marshall G.S. Hodgson, Dünya Tarihini Yeniden Düşünmek
  •  https://www.hurriyet.com.tr/
  • http://www.acikbilim.com/2014/03/dosyalar/afrika-o-kadar-da-kucuk-degil-2.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder