21 Mayıs 2020 Perşembe

Kitap Raporu Nasıl Yazılır?

Dur dur genç hemen bu rapor da nereden çıktı deyip bana kızma :) 

Biz millet olarak düşünmeyi ve konuşmayı severiz lakin okumayı hele hele de yazmayı sevdiğimiz pek de söylenemez. Oysa okumak düşünce dünyamızı geliştiren  bir eylem,  yazmak ise dağarcığımızda oluşan düşüncenin  somut ifadesidir. 

İnsanoğlunun zihni birikimi üç temel sütün üzerinde yükselir: Tefekkür / düşünce, konuşma ve yazı. Bu üç sütün arasında hem kişinin kendi iç birikimi, hem de muhatabıyla olan iletişimi açısından tamamlayıcılık ilişkisi vardır. Ancak bu zihni faaliyetler gerek nitelikleri gerekse sosyal sorumlulukları açısından farklılaşan özelliklere sahiptir.

Tefekkür kişinin kendi iç dünyasında ancak kendi özel şartları ile sınırlandırılabilen zihni bir seyahate çıkmasıdır. Fikir bu işi üretmekle görevli uzvun içinde kaldığı sürece eleştiriden uzak bir şekilde kişinin kendi iç derinliği ile gelişip duran bir zihin faaliyetidir. Yani dış dünyaya yansımamış bir düşünce, ancak kişinin kendisi tarafından sorgulanabilir, derinleştirilebilir.

Konuşma, kişinin zihni seyahatlerinin, bir muhataba ulaştırma gayesi ile, dil kullanılarak aktarılma işidir. Yazı, konuşma faaliyeti sonucunda oluşmaya başlayan muhatabı mümkün olduğunca çeşitlendirme, konuyu başka zihinlerin eleştirisine açarak derinlik kazandırma çabası olarak görülebilir.

Kısacası düşünce kişinin aracısız ürünü, konuşma insani bir özellik, yazı ise, geniş yelpazede, bireyler arası bir iletişim çabasıdır

Bu girizgahtan donra artık sadede gelme vakti. 

Kitap raporu nasıl yazılır?

Kitap raporu hazırlama işini beş bölümde ele alacağız.

1. Bölüm: Kitabın tanıtımı
2. Bölüm: Yazarın tanıtımı (Kısaca)
3. Bölüm: Kitabın özeti
4. Bölüm: Kitabın değerlendirmesi
5. Bölüm: Sonuç

Rapor örneği için Tıklayınız 

Özet nasıl çıkarılır için Tıklayınız
Ki


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder