5 Ekim 2019 Cumartesi

Kitap Özet Nedir? / Nasıl Çıkarılır?


 Kitap Özeti: Giriş Bölümü
 
 - Kitap özeti giriş bölümünde kitabın başlığı ve yazar ya da yazarları.
 
 - Kitabın basıldığı yer ve tarih, kitabın yayınevi ve sayfa sayısı.
 
 - Niçin bu kitabı seçtiğiniz.
 
 - Bu kitapta ne çeşit hikâye yer almakta (Macera, aile, fantezi/hayal gücü, inanç, hayvanlar, korku, gerçek yaşam, bilim kurgu vs.).
 
Kitap Özeti: Gelişme Bölümü
 
"Bu bölümde kitabın ana bölümleri tanımlanır ya da özetlenir. Bunlar, ana tema (ana fikir), sahne (kurgu), olaylar ve karakterler bölümleridir. Bu bölümde yazılacakları aşağıda ayrıntılı bulabilirsiniz.
 
Ana Fikir: Hikâye ya da kitabın ana fikri. Kitabın ana özeti nedir? Kitabı en kısa şekilde birisine tavsiye etmek için hangi kelimeleri ya da kısa cümleyi kullanırsınız? Örneğin; ‘Bu kitap arkadaşlığın önemini anlatmaktadır’. “Bu kitap, cesaretin zor durumlarda nasıl işe yaradığını özetlemektedir’. ‘Bu kitap sadakatin önemini anlatmakta’. ‘Bu kitap anne kalbini ve şefkatini açıklamaktadır’ gibi. Gördüğünüz gibi genellikle zor olarak kabul edilen ana fikir aslında çokta zor değildir. Kitap özetinizde ana fikri yazarken ana fikrin ne olduğunu ve bunun nasıl ya da neden öyle olduğunu yazmanız yeterlidir. Yani kitabın örneğin ‘arkadaşlığın önemini’ anlattığını nereden çıkarıyorsunuz ya da hangi önemli ipuçları ya da olaylarla bu fikre varıyorsunuz konusunu yazmalısınız.
 
Kurgu: Kitap ya da hikâyede geçen olay ya da olayların zaman ve mekânları (yerlerini) kısaca yazınız. Kitapta özetini verdiğiniz olaylar, çok uzun zaman önce mi oldu yoksa bugüne ait olaylar mıdır? Bir ülkede mi geçiyor? Yoksa hayali bir yer midir? Hikâye ne kadar zaman dilimine sığıyor? Bir gün mü? Bir ay mı? Yoksa bir yüzyıl mı? Yoksa her zamana özgü evrensel bir şey mi?
 
Olaylar: Kitap hangi olay ya da olaylar zincirinden oluşuyor? Olaylar hangi olaylar zincirine götürüyor? Olaylar arasında nasıl bir neden-sonuç ilişkisi kurulmuş? Ana olay ya da çatışma nedir? Saçma gelen yerleri ya da çatışmalı yanları var mıdır? Hangi sonuçlar hangi olaylara bağlıdır? Hikâye nasıl sonuçlanıyor? Ya da kitaptaki olaylar zinciri en basit şekilde nasıl özetlenebilir? Olaylardaki sırlar nelerdir? Kitapta en ilginç bulduğunuz olayları yazabilirsiniz. Burada en önemli nokta olaylarda tekrardan ve ayrıntıya girmekten kaçınmaktır. Önemsiz ayrıntıları ya da olayları hiç bahsetmeyin. Önemli olan olayları ise en iyi ve kısa şekilde özetlemeye çalışın.
 
Karakterler ya da olaylardaki önemli kahramanlar: Kitaptaki önemli olaylar hangi kahramanlar etrafında dönüyor? Ya da olayın önemli kişileri ya da kişilikleri kimlerdir? Olayın kahramanı kimdir? Bir filmi seyrettiğinizde olayın önemli kahraman ya da kahramanlarını hemen ayırt edersiniz. Kitapta da olayın ana kahramanlarını ayırt etmek çok kolaydır. Olayın ana kahramanını bulunca diğer önemlileri bulmak da kolaydır. Diğer önemli kişiler kitaptaki kahramana ya önemli destek sağlayan ya da bilerek ya da bilmeyerek düşman olan ya da karşı çıkanlardır.
 
Bu kısımları tamamlar tamamlamaz kitap ve içindekiler hakkında ne düşündüğünüzü yazmanız çok kolaydır. Düşündüklerinizi yazmanız için yardımcı ipuçları şunlardır:
 
 - Kitabı ya da kitaptaki olay ya da hikâyeyi beğendiniz mi? Beğendiyseniz neden? Beğenmediyseniz neden?
 
 - Kitabın en önemli ya da en iyi yeri neresidir? Neden?
 
 - Kitap ya da kitaptaki hikâye size neler hissettirdi? Üzüldünüz mü? Korktunuz mu? Kitabın farklı yerlerinde farklı duygular yaşadınız mı?
 
 - Kitabı arkadaşlarınıza tavsiye eder misiniz? Neden? Özellikle hangi kısımlarından dolayı tavsiye edersiniz? Tavsiye etmezseniz nedeni nedir? Sıkıcı mı? Çok mu gerçek dışı?
 
 - Bu kitaptan yeni neler öğrendiniz?
 
Kitap Özeti: Sonuç Bölümü
 
Bu kısımda bir ya da birkaç cümleyle özeti sonuçlandırın. Kitap hakkında genel kararınızı ya da fikrinizi özet olarak verin. Bu kitap hakkında başkalarının bilmesi gereken en önemli şeyden burada bahsedin. ‘Örneğin, alanındaki tek kitap’. ‘Şimdiye kadar okuduğum en sıkıcı kitap, en eğlendirici kitap, en acıklı kitap vs vs” gibi.”
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder