26 Nisan 2019 Cuma

Geçmişini Lafla Değil Harfle Öğren Projesi



Projen Adı:

               GEÇMİŞİNİ LAFLA DEĞİL HARFLE ÖĞREN

Özet:  
Osmanlıca, Osmanlı Devleti döneminde Türklerin yüzyılları kapsayan bir süreçte geliştirdikleri bir dil olma özelliğine sahiptir. Osmanlıca hem kavramlar hem de alfabe olarak Arap dilinden ve Fars dilinden faydalanılarak ortaya çıkmıştır. Arap ve Fars dilinden izler barındırıyor olması Osmanlı toplumunun çevre toplumlarla kültürel etkileşim içerisinde olduğunu bizlere gösteriyor.

Tarihin geçmişimiz ve geleceğimiz arasında kurulan bir köprü olduğunu bilmekteyiz. Tarihi belgeler ise bu bağlamdaki en kuvvetli araçlardır. Milli tarihimizi aydınlatma niteliğine sahip belgelerin çoğu Osmanlıca ile yazılmıştır. Milli kültürümüzün eserleri, tarihi bir mekana gittiğimizde etraftaki izlerin birçoğu Osmanlıcadır.

Günümüzdeki nesil geçmişten kalan medeniyetimizi temsil eden eserleri, tarihi belgeleri anlayamadığı gibi okuyamamaktadır. Tarihi bilmenin büyük önem taşıdığı bu çağda geçmişimizden kalan eserlerin, belgelerin neler ifade ettiklerini bilmeliyiz. Bu sebeple Osmanlıca öğrenmenin insana çok şey katacağını düşünmekteyiz.

Proje sürecinde gençlerin Osmanlıca öğrenmelerine imkan sunmayı amaçladık. Faaliyetlerimize gençlerin tarihe, tarihi belgelere ve atalarının dile olan Osmanlıcaya olan ilgilerini ölçerek başladık. Proje basamaklarımız:

1. İlgisi ve isteği olan öğrencilerimize yönelik Osmanlıca kursu açmak için çalışmalara başladık. Kısa bir sürede Osmanlıca hocamızı ve uygun koşulları sağladık ve derslere başladık.
2. Derslerin devamı olarak öğrencilerimizle güncel Osmanlıca metin okumaları yaptık.
3. Osmanlıca okumayı ve yazmayı öğrenen gençler ilgilerine yönelik Osmanlıca bir gazete yazdılar.

Anahtar Kelimeler: Osmanlıca, tarih, geçmiş, belge, gençlik

 
Kurs Duyuru Afişi

Afiş


Osmanlıca Dersleri

Osmanlıca Kursu











Okul Linki İçin TIKLAYNIZ



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder